Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe veniturile microintreprinderilor. Impozit pe profit de recuperat



Analizam prin randurile urmatoare cazul mai multe societati care au devenit, incepand cu 1.02.2013, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Acesti clienti au impozit pe profit de recuperat.

Vom stabili daca poate face compensarea intre impozitul pe venitul microintreprinderilor de plata in viitor si impozitul pe profit ramas de recuperat si care este procedura legala.

Raspunsul consultantului:

Operatiunea de compensare este reglementata de prevederile art. 116 din "Codul de procedura fiscala si intervine ori de cate ori atat societatea cat si administratia fiscala competenta dobandesc calitatea de debitor si de creditor. In urma compensarii obligatiile reciproce se sting pana la nivelul celei mai mici obligatii, diferenta reprezentand:
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


- obligatie de restituire a sumelor necompensate de catre organul fiscal

- obligatie de plata a contribuabilului pentru sumele ce nu au fost stinse prin compensare.

Compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, acestea fiind in ambele cazuri, certe lichide si exigibile.

Creantele sunt exigibile:

- la data scadentei (art. 111 din "Codul de procedura fiscala)

Pentru diferentele de obligatii fiscale termenul de plata se stabileste in functie de data comunicarii:

a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare;

b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare.

- la data depunerii declaratiilor fiscale rectificative etc.

Compensarea se poate solicita de societate sau se poate face din oficiu de organul fiscal.

Restituirea sumelor se face in aceleasi conditii, conform prevederilor art. 117 din "Codul de procedura fiscala.

Compensare se realizeaza in cadrul termenului general de 45 de zile calculat in conformitate cu dispozitiile art. 68 din "Codul de procedura fiscala, care prevede ca daca legea fiscala nu dispune altfel, acesta se calculeazapotrivit dispozitiilor "Codului de procedura civila.

In Codul de procedura civila aprobat prin " Legea 134/2010 intrat in vigoare incepand cu luna februarie 2013, se prevede ca in cazul in care debitorul nu contesta creanta cererea de compensare/plata se incadreaza in limita celor 45 de zile de la introducerea cererii.

Desi compensarea poate interveni de drept este necesar sa o solicitati printr-o cerere de compensare in care sa indicati atat circumstantele nasterii dreptului de creanta fata de administratia fiscala dar si obligatia fiscala restanta sau cu termen ulterior care urmeaza a fi stinsa in cadrul procedurii.

In ceea ce priveste termenul de prescriptie aplicabil situatiei analizate "Codul de procedura fiscala reglementeaza in cuprinsul art. 135 dreptul societatii de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani care se calculeaza de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire (de ex. 1 ianuarie 2012 pentru declaratiile depuse in 2011 sau 2013 pentru declaratiile depuse in anul 2012).

Se solicita fisa sintetica pe platitor si se verifica daca apar sumele privind impozitul pe profit platite in plus. Daca acestea se regasesc se depune cererea prin care se solicita organului fiscal fie compensarea cu alte obligatii fiscale (se specifica ca este vorba de impozitul pe venitul microintreprinderilor si valoarea obligatiei aferente), fie restituirea sumei, fie o combinatie din cele doua conform art. 116 alin. 6 si art. 117 alin. 1 din "Codul de procedura fiscala. Pentru solutionarea favorabila a cererii trebuie sa se verifice daca sunt toate declaratiile depuse si daca nu sunt obligatii restante neachitate (inclusiv accesorii etc.).

Daca suma nu coincide, este indicat ca, in prealabil, sa se procedeze la regularizarea fisei impreuna cu organul fiscal. Dupa clarificarea si regularizarea situatiei, se depune cererea de compensare/restituire.

Tags: proceduriimpozit pe veniturile microintreprinderilorimpozit pe profit de recuperatcodul de procedura fiscalacodul de procedura civila


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozit pe veniturile microintreprinderilor. Impozit pe profit de recuperat
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"