Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clauza de confidentialitate. Abatere disciplinara



Prin cele ce urmeaza, supunem atentiei dumneavoastra cazul unui angajat care a semnat un contract de munca pe o perioada nedeterminata cu urmatoarea clauza de confidentialitate:

"Ma oblig sa pastrez cu strictete confidentialitatea asupra tuturor informatiilor obtinute direct sau indirect ca efect al exercitarii atributiilor de serviciu, informatii ce vizeaza:

- informatii stocate in baza de date sau orice alt suport;
- produse soft realizate sau dezvoltate de catre sau pentru societate;
- parole de acces la orice sistem de calcul al societatii;
- parole de nivel inalt pentru gestionarea retelei de calculatoare;
- coduri de acces incinte;
- planuri sau informatii despre proiectele editoriale, vanzari, actiuni de cercetare de piata sisau promovare;
- proceduri tehnice;
- informatii despre clienti.

Sunt considerate abateri disciplinare grave: transmiterea sau divulgarea neautorizata a informatiilor realizata sub orice forma (verbal, scris, informa electronica etc), pierderea, distrugerea sau sustragerea informatiilor din cadrul societatii si/sau neglijenta care a avut drept urmare una dintre aceste fapte sau care a dat posibilitatea unei alte persoane sa intre in posesia unor asemenea informatii."

Angajatul a postat pe un site de recrutare informatii din fisa postului. Le-a publicat in CV, postand informatii ce privesc responsabilitatile postului: numarul de ore lucrate, norma stabilita pentru vanzari si alte responsabilitati specifice postului.

Clauza de confidentialitate este valabila 6 luni de la momentul incheierii colaborarii.

Vom stabili daca angajatorul il poate da in judecata pentru incalcarea clauzei de confidentialitate (salariatul nu avea voie sa faca publice partial sau total informatiile cuprinse in fisa postului sau).

Mentionam ca in momentul de fata angajatul si-a inchis contul pe site-ul respectiv.

Raspunsul consultantului:

Potrivit prevederilor art. 26 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.

Asadar, conform acestor prevederi legale, datele sau informatiile care fac obiectul clauzei de confidentialitate sunt stabilite in regulamentul intern, contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca. In speta mentionata de dvs, fisa postului, respectiv atributiile din fisa postului nu sunt mentionate, si deci, pe cale de consecinta apreciem ca acestea nu fac obiectul clauzei de confidentialitate.

In mod corespunzator, abaterile disciplinare fac referire la transmiterea sau divulgarea neautorizata a informatiilor realizata sub orice forma, pierderea, distrugerea sau sustragerea informatiilor din cadrul societatii si/sau neglijenta care a avut drept urmare una dintre aceste fapte sau care a dat posibilitatea unei alte persoane sa intre in posesia unor asemenea informatii.

In concluzie, apreciem ca atributiile cuprinse in fisa postului nu reprezinta informatii confidentiale, avand acest caracter doar informatiile pe care salariatul le poate obtine, prin prisma indeplinirii sarcinilor de serviciu. Asadar, consideram ca precizarea actualului loc de munca si a informatiilor cu privire la atributiile din fisa postului nu intra sub incidenta regulilor confidentialitatii.

Mai mult, acest tip de informatii sunt cuprinse si in modelul de curriculum vitae european aprobat prin Hotararea Guvernului 1021/2004

Asadar, in lipsa unor prevederi exprese prin care acestui tip de informatii li se atribuie un caracter confidential si interdictia de a fi divulgate (in speta dvs. acest lucru nu este mentionat expres), acest tip de informatii au caracter public si pot fi inscrise in curriculum vitae al persoanei in cauza.

Tags: jurisprudentaCodul munciifisa postuluiconfidentialitateabateri disciplinare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Clauza de confidentialitate. Abatere disciplinara
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."