Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Accident de munca. Comunicarea accidentului la ITM



Supunem atentiei dvs., prin randurile urmatoare, un caz practic referitor la un accident de munca.

Vom afla, in cazul in care un accident de munca a survenit la un punct de lucru din alt judet decat sediul angajatorului, unde se face comunicarea accidentului (la ITM-ul de pe raza caruia s-a intamplat accidentul sau la ITM-ul unde isi are sediul angajatorul).

Legislatia prevede ca in conformitate cu dispozitiile art. 27 alin. (1) din Legea 3192006 securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele dupa cum urmeaza:

a) inspectoratelor teritoriale de munca;
b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 3462002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmarire penala, dupa caz.

Dar in acelasi timp conform Art. 116 din HG 1425 - Cercetarea evenimentelor care au ca urmare decesul si/ sau invaliditatea lucratorilor, precum si a incidentelor periculoase care se produc pe teritoriul altor judete decat judetul unde are sediul social angajatorul se va face de catre inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia a avut loc evenimentul.

Raspunsul consultantului:

In cazul producerii accidentelor de munca putem vorbi de mai multe etape obligatorii care trebuie parcurse in conformitate cu prevederile Legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si a Normelor metodologice de aplicare ale acesteia, aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv comunicarea, cercetarea, inregistrarea si evidenta evenimentelor/accidentelor de munca.

Asadar, comunicarea evenimentelor este o etapa obligatorie si distincta de cercetarea evenimentelor.

Conform art. 26 din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea acestuia.

Pct. 16 al art. 2 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 defineste comunicarea procedura prin care angajatorul comunica producerea unui eveniment, de indata, autoritatilor prevazute la art. 27 alin. (1) din lege.
Acestea sunt:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale,
cu modificarile si completarile ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmarire penala, dupa caz.
Avand in vedere ca legiuitorul nu prevede ca evenimentele se comunica la inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia a avut loc evenimentul, ci ca angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele de indata inspectoratelor teritoriale de munca, rezulta ca evenimentul va fi comunicat la inspectoratul teritorial de munca de la sediul angajatorului.

In ceea ce priveste cercetarea evenimentelor, care dupa cum am mentionat, este o etapa distincta de cea privind comunicarea, art. 116 indice 1 din Legea 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca cercetarea evenimentelor care au ca urmare decesul si/sau invaliditatea lucratorilor, precum si a incidentelor periculoase care se produc pe teritoriul altor judete decât judetul unde are sediul social angajatorul se va face de catre inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia a avut loc evenimentul. Fata de competenta ITM de la locul unde se produc evenimentele prevazute de art. 116 indice 1 din lege de a le cerceta, apreciez ca veti comunica si acestei institutii producerea evenimentului.

In concluzie, in speta apreciem ca veti comunica evenimentul atat inspectoratului teritorial de munca de la sediul angajatorului, cat si inspectoratului teritorial de munca de la locul unde s-a produs evenimentul.

Tags: proceduriLegea 319/2006accident de muncapunct de lucru


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Accident de munca. Comunicarea accidentului la ITM
Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"