Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Microintreprindere neplatitoare de TVA. Declaratia 010



Va prezentam astazi cazul unei societati care s-a infiintat anul acesta in luna februarie ca microintreprindere. Microintreprinderea este neplatitoare de TVA si are salariati.

Vom stabili daca mai are obligativitatea de a avea minim un salariat pentru a fi microintreprindere, ce declaratii trebuie sa depuna la infiintare, daca trebuie sa depuna declaratia 010 la ANAF (chiar daca nu are alte modificari fata de cea depusa initial la Registrul Comertului) si ce documente sunt necesare pentru a putea depune electronic declaratiile la ANAF.

Raspunsul consultantului:

Incepand cu 1 februarie 2013, prin OG 8/2013, s-a abrogat conditia de a avea minim un salariat pentru a putea plati impozit pe veniturile micronitreprinderii.

Potrivit Codului fiscal, microintreprinderile sunt definte ca persoane juridice romane care, la 31 decembrie, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (exceptie fac doar persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii) in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Sunt exceptati de la aplicarea acestui sistem de impunere, agentii economicii cu cifra de afaceri sub 65.000 euro, dar care:

- desfasoara activitati in domeniul bancar;
- desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

Cu privire la declaratia de mentiuni 010 pentru stabilirea vectorului fiscal, va recomandam sa depuneti aceasta declaratie la organul fiscal, chiar daca registrul comertului transmite infiintarea societatii cu vectorul fiscal, intrucat, conform instructiunilor de intocmire, este in obligatia contribuabilului sa depuna aceasta declaratie 010 in 30 de zile de la infiintare la organul fiscal.

Cu privire la sistemul declarative, microintreprinderea va depune trimestrial Declaratia 100 cu impozitul pe datorat de 3% la venituri, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator pentru trimestrul incheiat.

Intrucat are si salariati, aceasta va depune lunar sau trimestrial, in functie de numarul de salariati – daca numarul mediu este de 3 salariati se depune Declaratia 112 trimestrial, dar prin optiune, prin Declaratia 010 se poate depune si lunar.

Tags: microintreprindereDeclaratia 100OG 8/2013codul fiscalANAF


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studiu de caz: Microintreprindere neplatitoare de TVA. Declaratia 010
Rating:
Nota: 4.65 din 23 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"