Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Medierea - procedura facultativa sau obligatorie?



Potrivit legii, medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Medierea va fi folosita in cazul unor procese legate de revendicari, divorturi, incredintari de minori, plangeri penale sau litigii de munca.

Noul Cod de procedura civila contine o singura norma de trimitere la legea medierii, aratand in art. 21 ca judecatorul va recomanda partilor solutionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale.

Procedura nu este obligatorie, ca in alte tari, ci reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator.

Potrivit art. 601 din Legea medierii, in litigiile ce pot face obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, printre altele in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei. Chiar si dintre acestea, exceptie fac:

* litigiile in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa,
* actiunile referitoare la registrul comertului
* cazurile in care partile aleg sa recurga la procedura ordonantei de plata sau la procedura cu privire la cererile de valoare redusa prevazute de Noul Cod de procedura civila.

Asadar, in stadiul actual al legislatiei medierea ar fi obligatorie numai pentru litigiile civile (aici intra si cele comerciale, conform Noului Cod civil) cu valoare mai mica de 50.000 lei.

Pentru litigiile al caror obiect este mai mare de 50.000 lei, medierea nu este obligatorie in actualul stadiu al legislatiei.

Chiar si pentru litigile cu obiect mai mic de 50.000 de euro se pune intrebarea ce se intampla daca partile nu trec mai intai pe la mediator. Legea medierii prevedea in decembrie si la inceputul lui ianuarie ca instanta va respinge cererea de chemare in judecata in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop.

Aceasta era valabil la sfarsitul lui decembrie si pana aproape de sfarsitul lui ianuarie.

In 31 ianuarie OUG nr. 4/2013 modifica de urgenta prevederea si arata in art. VI ca sanctiunea respingerii cererii se aplica numai incepand cu 1 august 2013.
Legiuitorul a uitat sa dea acelasi termen si pentru art. 601 din Legea medierii, mai sus mentionat, asa incat pentru litigiile sub 50.000 lei este obligatorie trecerea pe la mediator (art. 601 din Legea medierii) dar, daca nu se trece, cererea de chemare in judecata nu poate fi respinsa.

Daca o parte in conflict a acceptat, potrivit legii, sa se prezinte la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii si nu o face la data fixata, poate primi amenda de la 100 la 1.000 lei, potrivit Noului Cod de procedura civila (art. 187 alin. (1) pct. 1. lit. f)). Dar numai daca a acceptat.

Tags: mediatormedierecod de procedura civilaCod civil


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Medierea - procedura facultativa sau obligatorie?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"