Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma apicola - Cum functioneaza o familie de albine?



La prima vedere o colonie de albine in activitate pare ca o masa de indivizi care actioneaza aparent la intamplare. Albinele din stup par ca se ”odihnesc” nefacand altceva decat sa ajute la mentinerea temperaturii coloniei insa acestea de fapt lucreaza laolalta pentru supravietuirea coloniei.

Vazuta per ansamblu o colonie de albine producatoare de miere poate fi considerata un”superorganism” si poate fi definita ca o ”adunare de agenti care pot actiona la unison pentru a produce fenomene guvernate de colectiv”.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza acest superorganism vom prezenta componenta familiei de albine, indreptandu-ne ulterior atentia catre diviziunea muncii in stup.

Componenta familiei de albine – Familia sau colonia este compusa din aproximativ 30.000 – 50.000 de indivizi. Ea este compusa din matca, trantori si albina lucratoare. Exista o interdependenta clara intre aceste caste, nici unul dintre indivizi neputand trai singur.

Matca sau Regina este ”mama” intregii familii, singura albina capabila sa depuna oua fecundate apta de reproductie. In unele situatii, si albinele lucratoare pot depune oua, dar, din cauza ca nu se pot imperechea, ouale lor nu sunt fertile.

Rolul matcii este de a depune oua in faguri din care vor rezulta albine lucratoare, trantori si matci. Ouale de puse pot fi atat fecundate cat si nefecundate, ambele insa sunt fertile, respectiv ambele dau pui care devin adulti, cu diferenta ca ouale fecundate devin albine lucratoare, iar cele nefecundate devin trantori masculi.

Matca depune chiar si 3000 de oua pe zi, greutatea lor fiind de doua ori si jumatate mai mare decat a matcii. In timpul sezonului de cul es aceasta depune intre 150.000 si 200.000 de oua, prolificitate datorata substan telor nutritive, furnizate de ”alaiul” de albine lucratoare, ce se gasesc in lapti sorul de matca.

...

>>>Cititi continuarea acestui capitol in cadrul ghidului "Cresterea albinelor - Ghidul apicultorului de succes"!

Tags: cresterea albinelorghidul apicultorului de succescomponenta familiei de albinefamilia de albine


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ferma apicola - Cum functioneaza o familie de albine?
Rating:
Nota: 3.2 din 5 voturi

Articole conexe

Vrei sa cunosti arta de a face economii? Iata cateva sfaturi bune

de Adela Simonescu
Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte. Sunt si oameni care cred ca mai au timp,...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top: 15 sfaturi esentiale in 2016

de Adela Simonescu
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper: 1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Secretul afacerilor de succes. 10 sfaturi esentiale

de Maria Nicutar
Care sunt regulile de care vom tine cont pentru a cladi o afacere de succes?   1. Fa ceea ce iti place pentru ca altfel este complet pierdut....
Management si afaceri
Citeste mai departe

Educatie financiara de top. Gandurile care ne fac sa economisim mai multi bani

de Maria Nicutar
Avem mai multe haine decat ne trebuie. Nu apucam sa le purtam pe toate si deja ne dorim altele. Avem mai multe carti decat ne trebuie. Nu le-am citit...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"