Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendare CIM pentru plangere penala depusa de angajator. Studiu de caz



Unui salariat i-a fost suspendat contractul individual de munca la data de 01.08.2013, ca urmare a depunerii de catre angajator a unei plangeri penale impotriva acestuia.

Acesta indeplinea conditiile de pensionare anticipata partial si, dupa suspendare, a depus dosarul pentru pensionare, iar cu data de 12.09.2013, Casa locala de pensii a emis decizia de pensionare anticipata partial.

Vom vedea cum va proceda angajatorul in aceasta situatie si daca va emite decizia de incetare a suspendarii urmata de decizia de incetare. De asemenea, vom vedea cu ce data va fi efectuata operarea in ReviSal avand in vedere ca angajatorul a intrat in posesia deciziei de pensionare in data de 21.11.2013.

Conform art. 56 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

Asadar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept in cazul primirii deciziei de pensiei anticipata partial.

Totodata, art. 49 alin. (5) din acelasi act normativ, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. In acelasi sens sunt si prevederile alin. (6) al aceluiasi articol, care prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

In concluzie, in speta mentionata de dvs., contractul individual de munca al salariatului in cauza, chiar daca este suspendat in temeiul prevederilor art.52 lit.b) din Codul muncii, republicat, va inceta de drept de la data la care angajatorul a luat la cunostinta de decizia de pensionare pentru pensie anticipata partial, in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul muncii, republicat, deoarece cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Asadar, fata de cele mentionate anterior apreciem ca incetarea de drept a contractului individual de munca al salariatului al carui contract individual de munca este suspendat se va produce in virtutea legii la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata partial. In acest caz, apreciem ca angajatorul nu trebuie sa emita o decizie de incetare a suspendarii contractului individual de munca, ci doar o decizie de constatare a intervenirii incetarii de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit.c) din Codul muncii, republicat. Astfel, angajatorul are la dispozitie 5 zile lucratoare de la intervenirea cazului de incetare de drept, respectiv de la data primirii deciziei de pensie anticipata partial, pentru a emite decizia de constatare a incetarii contractului individual de munca, si alte 5 zile lucratoare in vederea comunicarii acesteia persoanei aflata in situatia respectiva.

In ceea ce priveste operarea incetarii contractului individual de munca in programul ReVisal, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit.i) coroborate cu art. 4 lit. d) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, registrul se completeaza, se inregistreaza si se transmite la data incetarii contractului individual de munca, care se inregistreaza in registru la data încetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunoştinţa a evenimentului ce a determinat, în condiţiile legii, încetarea contractului individual de munca.

Asadar, potrivit prevederilor legale mentionate, apreciem ca in speta mentionata de dvs., data incetarii contractului individual de munca si data inregistrarii in registru a acesteia este data la care ati luat la cunostinta de evenimentul ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca, respectiv data comunicarii deciziei de pensionare anticipata partial.


Sursa: www.portalcodulmuncii.ro

Tags: contractul individual de muncaplangere penalarevisalcodul munciidecizie de pensionare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Suspendare CIM pentru plangere penala depusa de angajator. Studiu de caz
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
nistor constantin 15-Ian-2017
Un cim suspendat inainte de decizia ccr , contestat si respins ,nu am invocat o exceptie de neconstitutionalitate .CIM suspendat in continuare iar plangerea penala nesolutionata. Odata ce au incetat efectele juridice ale art.52 c.m. , considerati ca trebui sa inceteze si decizia de suspendare?.Va multumesc.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"