Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea situatiilor financiare anuale. Informatii utile



Va reamintim ca in ce priveste intocmirea situatiilor financiare anuale, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului entitatii respective.

Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine.

In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Alegerea auditorului

Auditorii statutari sunt membrii ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania. Acestia pot fi persoane fizice sau firme de audit.

Auditorii statutari, persoane fizice si juridice autorizate sunt inregistrati in Registrul public electronic. Auditorii statutari trebuie sa dea dovada de integritate si obiectivitate.

Integritatea implica nu doar onestitatea, ci si desfasurarea corecta a activitatilor si sinceritatea. Principiul onestitatii impune tuturor auditorilor financiari obligatia de a fi corecti, onesti din punct de vedere intelectual si neimplicati in conflicte de interese.

Auditorii statutari trebuie sa prezinte competenta profesionala. Auditorii financiari au obligatia de a respecta confidentialitatea informatiilor despre afacerile clientului sau angajatorului dobandite de-a lungul prestarii serviciilor profesionale. Obligativitatea confidentialitatii continua chiar si dupa incetarea relatiilor intre auditorul financiar si client sau angajator.

Auditorul statutar sau firma de audit trebuie sa fie independenta de entitatea auditata si sa nu fie implicat in procesul decizional al entitatii auditate.

Un auditor statutar sau o firma de audit nu trebuie sa efectueze un audit statutar in cazul in care exista orice relatie financiara directa sau indirecta, de afaceri, de incadrare in munca ori un alt tip de relatie - inclusiv prestarea de servicii suplimentare, altele decat cele de audit - intre auditorul statutar, firma de audit sau reteaua de care apartine firma de audit, pe de o parte, si entitatea auditata, pe de alta parte.

In cazul in care un auditor statutar sau un asociat apropiat al acestuia se afla intr-o anumita relatie cu entitatea auditata sau se afla in relatie cu angajatii-cheie ori cu conducerea acestei entitati, iar astfel de relatii ar putea conduce la situatii de afectare a independentei sau obiectivitatii auditorului statutar, atunci respectivul auditor statutar nu poate audita situatiile financiare ale entitatii respective.

Daca un auditor sau o societate conectata are un interes financiar direct la un client de audit, amenintarea creata de propriul interes este semnificativa incat nicio masura de siguranta nu ar putea reduce amenintarea la un nivel acceptabil.

In consecinta, instrainarea interesului financiar este singura actiune in masura sa permita auditorului realizarea unui angajament de audit.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici Contabileauditor statutarfirma de auditintocmire situatii financiare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Intocmirea situatiilor financiare anuale. Informatii utile
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"