Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bune practici pentru reformarea justitiei europene



„Interesul cetateanului, al justitiabililor, trebuie sa primeze in orice masura de reforma, inclusiv atunci cand apare necesara rationalizarea instantelor”.

Aceasta e ideea de baza Grupului de lucru al proiectului „Reforma justitiei in Europa”, din cadrul Retelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ), reunit in perioada 19-20 decembrie la Bruxelles.

Intalnirea, la care au participat 27 de reprezentanti ai sistemelor judiciare din Europa, din partea a 16 tari membre RECJ.

Dumbrava: „Bunele practici dintr-un stat pot fi preluate si de altele”
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Consiliul Superior din Romania, prin presedintele sau, este coordonatorul acestui grup de lucru, care isi propune sa identifice bune practici privind reforma judiciara in statele membre si observatoare la RECJ, care ar putea fi valorificate sub forma unei Recomandari a RECJ. Aceasta ar urma sa fie adoptata in luna mai, anul viitor, la Adunarea Generala de la Dublin.

„In aceste vremuri dificile, in contextul crizei financiare, membrii si observatorii la RECJ vin cu solutii concrete pentru a mentine calitatea actului de justitie si accesul la justitie la standarde inalte. Interesul cetateanului, al justitiabililor, trebuie sa primeze in orice masura de reforma, inclusiv atunci cand apare necesara rationalizarea instantelor. Bunele practici existente in unele state pot fi preluate si de alte tari, fara a aduce atingere propriilor sisteme judiciare”, a declarat coordonatorul proiectului, presedintele CSM Horatius Dumbrava.

Temele majore ale reuniunii

In pregatirea reuniunii de la Bruxelles, CSM a centralizat raspunsurile statelor membre si observatoare ale RECJ la un chestionar elaborat pentru facilitarea elaborarii unui raport privind reforma judiciara in Europa.

Acesta a constituit baza discutiilor pe parcursul celor doua zile ale reuniunii, asupra a patru teme majore:

    * rationalizarea si reorganizarea instantelor si a parchetelor
    * finantarea sistemului judiciar;
    * simplificarea procedurilor judiciare, mijloace alternative de solutionare a litigiilor si introducerea noilor tehnologii;
    * managementul instantelor si optimizarea volumului de lucru al instantelor si parchetelor.

Astfel, in cadrul dezbaterilor, s-au desprins elemente comune in toate statele participante, dar si situatii diferite ce tin de diferentele de sisteme si traditii juridice. Bunele practici identificate vor fi avute in vedere in proiectul de recomandare care urmeaza a fi elaborat pana la reuniunea de la Dublin.

Tags: bune practicireformarea justitiei europenemasura de reformarecjrationalizarea instantelorproceduri judiciare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Bune practici pentru reformarea justitiei europene
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

CCR: Decizie privind procesul si dreptul la vot

CCR: In iunie, nu am sanctionat modificarea legislatiei in anul cu alegeri, ci consecintele negative asupra procesului si a dreptului la vot Curtea...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Decizia CCR: Starea de incompatibilitate

In ziua de 21 noiembrie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Plafonul maxim in limita caruia se poate deconta chiria pentru magistrati

In Monitorul oficial nr. 207 a fost publicat Ordinul nr. 259 privind procedura de acordare a compensatiei lunare pentru chirie, precum si pentru...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt examen pentru dobandirea calitatii de practician in insolventa

UNIUNEA NATIONALA A PRACTICIENILOR ÎN INSOLVENTA DIN ROMANIA organizeaza in ziua de sambata 12 mai 2012 ora 9:00 in salile Facultaii de Drept...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"