Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand se acorda concediul de risc maternal?



Potrivit dispozitiilor art. 31 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Spre deosebire de celelalte concedii medicale mentionate in dispozitiile O.U.G. nr. 158/2005, pentru acordarea carora este necesara realizarea unui stagiu de cotizare la asigurarile sociale de sanatate, concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii...
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 
acum aveti toate raspunsurile la indemana!

Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).

In concluzie, concediul de risc maternal se poate acorda atat inainte, cat si dupa nastere.


Tags: concediu maternalconcediu de risc maternalconcediu


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cand se acorda concediul de risc maternal?
Rating:
Nota: 4.57 din 23 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

14ComentariiAdauga comentariul tau

1
Roxana 17-Apr-2017
Buna ziua. Sunt angajata de anul trecut din luna mai,sunt insarcinata in 24 de saptamani si as dori sa-mi iau concediu de risc maternal pentru ca am hta de sarcina si reprezinta un risc. Nu stiu daca in aceste conditii voi mai putea beneficia de indemnizatie pt crestere a copilului. Sa mai astept sa fac 12 luni de munca? Mentionez k nu am mai beneficiat de nici un fel de concediu medical in aceasta perioada. Va multumesc anticipat!!!
2
elena 29-Aug-2011
buna ziua .as dosri sa stiu la cate saptamani se intra in risc maternal
3
marius-zalau 08-Dec-2010
sa traim cum a da domnul si sa traim cio taiat ciomu eu recunosc ca is prost da cind parlamentul e mai prost ca mine imi creste inima voua nu?
4
Molnar Imola 04-Nov-2010
sant insarcinata in sapt.8 si am probleme cu sarcina as dori sa aflu cum pot sa obtin riscul maternal Va multumesc
5
maria1 10-Oct-2010
buna seara,
Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez cu publicul si sunt fff stresata. In luna ianuarie anul acesta am mai avut o sarcina ectopica si as dori sa stiu daca pot lua concediu de risc maternal de la 4 luni? MULTUMESC
6
Roxana 24-Sep-2010
Buna ziua.sunt angajata de la sfarsitul lunii februarie a acestui an.recent am aflat ca sunt insarcinatao luna de sarcina.As dori sa stiu daca pot beneficia de risc maternal fara sa ma afecteze la indemnizatia pt copil si cei 2 ani de stat acasa cu copilul.Mentionez ca lucrez in mediu toxic de aceea doresc sa beneficiez de risc maternal.Multumesc anticipat
7
Madalina Dascalu 07-Aug-2010
Buna ziua!daca sunt angajata din luna ianuarie si urmeaza sa nasc in anul urmator la sfarsitul lunii ianuarie si beneficiz in acest timp de concediu de risc maternal imi afecteaza indemnizatia de crestere copil?din astea 12luni obligatorii de cotizare cate pot fi de concediu maternal?
8
Amza Mariana 20-Iul-2010
Buna ziua.Ma aflu in cocncediu de risc maternal de 1 luna, dar indemnizatia mi s-a platit cu toate retinerile normale ca si cand eram la serviciu si incasam salariul normal.Am studiat toata legislatia cu privire la concediul de risc maternal si am descoperit ca nu trebuie sa se retina decat CAS-ul. Am luat legatura cu Casa de Sanatate si dumnealor habar nu aveau de ce ii intrebam eu. In concluzie as vrea sa stiu daca este corect cum mi se calculeaza indemnizatia cu toate retinerile CAS, CASS, SOMAJ si IMPOZIT si as dori sa mai stiu si cadrul legal unde gasesc explicatiile? Va multumesc anticipat.
9
larisa 05-Mai-2010
buna ziua,
sunt insarcinata in 10 saptamani si as vrea sa stiu daca pot obtine de acum concediu cu risc maternal.care sunt conditiile?
iar angajatorul va trebui sa contribuie cu ceva?sau va fi platit de catre casa de asigurari?
multumesc!

10
roxana 22-Mar-2010
buna ziua, sunt insarcinata in 10 saptamani si am o sarcina cu risc,sunt pe somaj din luna ianuarie si pana in septembrie. as putea beneficia de risc maternal de la somaj?
11
ciocirlan stefana 16-Mar-2010
sunt insarcinata in doua luni,si am 10 luni de cand m-am intors din concediu pentru crestere copil.As vrea sa stiu,daca ma incadrez sa intru in concediu de risc maternal,si apoi daca mai beneficiez de indemnizatie dupa nastere,cum se calculeaza.Am program de noapte.Va multumesc!
12
Viorica Petculescu 18-Ian-2010
Buna ziua!
Sunt insarcinata in 10 sapt, am o sarcina cu risc de avort, si as dori sa stiu care sunt pasii pentru a intra in concediu de risc maternal!
Va multumesc!
13
nicolescu mihaela 10-Nov-2009
sunt insarcinata in 2 luni iar inainte am pierdut o sarcina a-si vrea sa stiu daca pot sa-mi iau conceniu prenatal
14
marinela 22-Iul-2009
Buna seara. As dori sa stiu care sunt contributiile suportate de catre angajator in cazul in care are o salariata cu concediu de risc maternal. Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"